WOŁOWINA


  • BOEUF STROGONOFF
Tylko raz jadłam tak przyrządzone to danie, które u nas wszyscy psują dodatkiem przecieru pomidorowego, który niszczy smak mięsa i pieczarek. Lubię przecier pomidorowy, ale nie z boeuf Strogonoff :) Poza tym dla mnie nie jest to ani zupa, ani danie jednogarnkowe tylko danie główne obiadu lub gorącej kolacji, dlatego dodaję tu ten przepis, żeby moja córeczka też go miała :)
SKŁADNIKI: 600g polędwicy wołowej lub steków, 2 średnie cebule, 200g pieczarek, 3-4 średnie ogórki kiszone, 20g masła, sól, biały pieprz, 2 łyżki mąki, 250g kwaśniej śmietany lub jogurtu greckiego, 2 łyżki średnio ostrej musztardy, szczypta cukru, 2 łyżki natki pietruszki.
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone z błon mięso pokroić na wąskie paski (ok.1 ½ cm), doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i podsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu ok. 5 min. Zdjąć i przełożyć go garnka. Oczyszczone i opłukane pieczarki i cebule przekrojone na pół pokroić w plastry, podsmażyć na tłuszczu z mięsa ok. 5 min i przełożyć do mięsa. Zalać bulionem i dusić pod przykryciem. Ogórki pokroić w cieniutkie słupki. Na patelni podsmażyć mąkę na maśle, rozprowadzić sosem z mięsa, wlać śmietanę, dodać szczyptę cukru, ogórki, musztardę i drobno posiekaną natkę, podgotować i przelać do mięsa. Pogotować jeszcze 5 min na wolnym ogniu, dosmaczać, jeśli trzeba i podawać na przykład z ryżem lub pieczywem.
  • HAMBURGER
Przepis pochodzi z portalu www.cuisineAZ.org
SKŁADNIKI: 2 bułki do hamburgerów, 4 plastry żółtego sera, 1 pomidor, 300 g mielonego mięsa wołowego, musztarda, może być keczup, sałata lodowa, ogórek konserwowy, 1 żółtko.
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszać mięso mielone z żółtkiem i zrobić z niego 2 steki, które podsmażamy ok. 2 min. z każdej strony. Ułożyć na każdym z nich po plasterku sera i przykryć pokrywką. Podgrzewać 2 min. aż ser lekko się roztopi. Układać steki na kromce bułki posmarowanej musztardą lub/i keczupem i przykrytej gęsto paskami sałaty lodowej, na to plasterki pomidora, ogórka konserwowego i przykryć drugą połową bułki. Ja daję jeszcze po łyżeczce majonezu na steki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz