- BOEUF STROGONOFF
Tylko raz jadłam tak
przyrządzone to danie, które u nas wszyscy psują dodatkiem przecieru
pomidorowego, który niszczy smak mięsa i pieczarek. Lubię przecier pomidorowy,
ale nie z boeuf Strogonoff :) Poza tym dla mnie nie jest to ani zupa, ani danie
jednogarnkowe tylko danie główne obiadu lub gorącej kolacji, dlatego dodaję tu
ten przepis, żeby moja córeczka też go miała :)
SKŁADNIKI: 600g polędwicy wołowej lub steków, 2
średnie cebule, 200g pieczarek, 3-4 średnie ogórki kiszone, 20g masła, sól,
biały pieprz, 2 łyżki mąki, 250g kwaśniej śmietany lub jogurtu greckiego, 2
łyżki średnio ostrej musztardy, szczypta cukru, 2 łyżki natki pietruszki.
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone z błon mięso pokroić na
wąskie paski (ok.1 ½ cm), doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i podsmażyć
na mocno rozgrzanym tłuszczu ok. 5 min. Zdjąć i przełożyć go garnka.
Oczyszczone i opłukane pieczarki i cebule przekrojone na pół pokroić w plastry,
podsmażyć na tłuszczu z mięsa ok. 5 min i przełożyć do mięsa. Zalać bulionem i
dusić pod przykryciem. Ogórki pokroić w cieniutkie słupki. Na patelni podsmażyć
mąkę na maśle, rozprowadzić sosem z mięsa, wlać śmietanę, dodać szczyptę cukru,
ogórki, musztardę i drobno posiekaną natkę, podgotować i przelać do mięsa.
Pogotować jeszcze 5 min na wolnym ogniu, dosmaczać, jeśli trzeba i podawać na
przykład z ryżem lub pieczywem.
- HAMBURGER
SKŁADNIKI:
2 bułki do hamburgerów, 4 plastry żółtego sera, 1 pomidor, 300 g mielonego
mięsa wołowego, musztarda, może być keczup, sałata lodowa, ogórek konserwowy, 1
żółtko.
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszać
mięso mielone z żółtkiem i zrobić z niego 2 steki, które podsmażamy ok. 2 min.
z każdej strony. Ułożyć na każdym z nich po plasterku sera i przykryć pokrywką.
Podgrzewać 2 min. aż ser lekko się roztopi. Układać steki na kromce bułki
posmarowanej musztardą lub/i keczupem i przykrytej gęsto paskami sałaty lodowej,
na to plasterki pomidora, ogórka konserwowego i przykryć drugą połową bułki. Ja
daję jeszcze po łyżeczce majonezu na steki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz