OWOCE


GORĄCE PIKANTNE OWOCE
SKŁADNIKI: ½ kg gruszek, 5 dag rodzynek, ½ kg brzoskwiń (poza sezonem owoce mogą być z puszki), kawałek cynamonu, 4 goździki, 2 łyżki miodu, kieliszek rumu.
PRZYGOTOWANIE: Obrane owoce, pokroić na mniejsze kawałki i zalać miodem, rumem i ½ szkl wody, przyprawić. Ogrzewać owoce na wolnym ogniu aż zmiękną, ale nie dopuścić do wrzenia. Podawać gorące lub schłodzone w lodówce. 
DESER JAGODOWY
SKŁADNIKI: po 20dag: truskawek, poziomek, czarnych jagód, borówek amerykańskich i malin, 2 łyżki cukru pudru, kubek jogurtu greckiego, czubata łyżeczka żelatyny, bita śmietana do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE: Żelatynę namoczyć w łyżce wody, gdy stężeje rozpuścić odrobiną wrzątku, ostudzić i połączyć z jogurtem. Wstawić do lodówki w płaskim naczyniu. Owoce umyć i oczyścić, większe pokroić w kawałki. Galaretkę pociąć w kostkę. Można podawać dużej salaterce lub poporcjowane. Układamy na przemian owoce i kostki galaretki, na wierzchu dekorujemy bitą śmietaną.

JARZYNKA   ZE  ŚLIWEK
SKŁADNIKI: ½ kg śliwek, sól, majeranek, cukier do smaku, 2 łyżki masła.
PRZYGOTOWANIE: Umyte śliwki przekroić na pół, wydrążyć pestki i włożyć do rondelka z masłem. Posolić, posypać majeranki, dodać cząstki jabłka i potrząsając krótko dusić. Bardzo smaczny dodatek do mięs.
ŚLIWKI   ZAPIEKANE  W   WĘDZONYM  BOCZKU
Doskonałe na przystawkę. Jeszcze lepsze są, gdy śliwki są marynowane w occie.  
SKŁADNIKI: śliwki, wędzony gotowany boczek, ser żółty pikantny, majeranek.
PRZYGOTOWANIE: Boczek pokroić na cieniutkie paski i owinąć nimi połówki śliwek, spiąć wykałaczką, na którą nadziewamy kostkę sera. Oprószyć majerankiem bardzo oszczędnie. Wstawić do piekarnika, żeby boczek się zeszkli i ser stopił i natychmiast podawać.
SZASZŁYKI   ZE  ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI: połówki śliwek, kostki boczku 2x2cm, krążki kiełbasy, krążki cebuli, majeranek.
PRZYGOTOWANIE: Nadziewać na patyczki połówki śliwek przekładając je kostkami boczku, krążkami cebuli i kiełbasy. Posypać wszystko majerankiem i zapiec w piekarniku aż boczek będzie szklisty. 

SURÓWKA Z AVOCADO I KIWI

SKŁADNIKI: 4 kiwi, 2 avocado, po łyżce natki i szczypiorku, sos vinaigrette, mały pokrojony w paski ogórek, 1/3 selera, 3 garście rodzynek, główka sałaty masłowej lub lodowej.
PRZYGOTOWANIE: Obrać kiwi i avocado i pokroić w plasterki. Seler zetrzeć na drobnej tarce. Ogórek pokroić w słupki. Sałatę porwać w paski i wyłożyć nimi salaterkę. Na nich ułożyć plastry kiwi i avocado, na to wiórki selera, na których ułożyć słupki ogórka. Wszystko polać sosem vinaigrette. 
SAŁATKA DLA URODY (1 porcja)
SKŁADNIKI: 10dag truskawek, łyżka miodu, 3 łyżki orzechów, 1 jabłko, 3 łyżki płatków owsianych, jogurt grecki lub kefir.
PRZYGOTOWANIE: Płatki zalać małą ilością wrzątku. Zetrzeć jabłko. Posiekać grubo orzechy. Truskawki pokroić w małe kawałki. Wymieszać jogurt z miodem dodać pozostałe składniki. Można też zmiksować owoce z miodem i połączyć z jogurtem. 

JABŁKA ZAPIEKANE Z RODZYNKAMI 
Smutną, deszczową jesień trzeba rozweselić czymś smacznym, nawet, jeżeli zawiera za dużo kalorii. Bardzo lubię zapach pieczonych jabłek, gdy nie starcza mi czasu na jabłecznik robię to pyszne danie.
SKŁADNIKI: 10 średnich jabłek, 5 łyżek rodzynek, ½ l białego wina, 3 łyżki cukru, 1paczka cukru waniliowego, szczypta soli, 100g soku z cytryny, 7 łyżek konfitury pomarańczowej, 5 łyżek posiekanych orzechów lub płatków migdałowych.
PRZYGOTOWANIE: W szklanym naczyniu żaroodpornym zagotować szkl wody z winem, dorzucić sól, cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny. Z umytych jabłek wydrążyć gniazda pozostawiając jabłka w całości i ze skórką. Nadziać je rodzynkami na wierzchu nakładając konfiturę z pomarańczy. Zapiec jabłka w zalewie, w piekarniku przez 15 - 20 min w temp. 150C. Po wyjęciu posypać orzechami lub uprażonymi migdałami. Podawać gorące. Można udekorować bitą śmietaną, ale niekoniecznie, bo danie samo w sobie jest bardzo kaloryczne.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz