GORĄCE PIKANTNE OWOCE
SKŁADNIKI: ½ kg gruszek, 5 dag rodzynek, ½ kg
brzoskwiń (poza sezonem owoce mogą być z puszki), kawałek cynamonu, 4 goździki,
2 łyżki miodu, kieliszek rumu.
PRZYGOTOWANIE: Obrane owoce, pokroić na mniejsze
kawałki i zalać miodem, rumem i ½ szkl wody, przyprawić. Ogrzewać owoce na
wolnym ogniu aż zmiękną, ale nie dopuścić do wrzenia. Podawać gorące lub
schłodzone w lodówce.
DESER JAGODOWY
SKŁADNIKI: po 20dag: truskawek, poziomek, czarnych
jagód, borówek amerykańskich i malin, 2 łyżki cukru pudru, kubek jogurtu
greckiego, czubata łyżeczka żelatyny, bita śmietana do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE: Żelatynę namoczyć w łyżce wody, gdy
stężeje rozpuścić odrobiną wrzątku, ostudzić i połączyć z jogurtem. Wstawić do
lodówki w płaskim naczyniu. Owoce umyć i oczyścić, większe pokroić w kawałki.
Galaretkę pociąć w kostkę. Można podawać dużej salaterce lub poporcjowane.
Układamy na przemian owoce i kostki galaretki, na wierzchu dekorujemy bitą
śmietaną.
JARZYNKA ZE ŚLIWEK
SKŁADNIKI: ½ kg śliwek, sól, majeranek, cukier do
smaku, 2 łyżki masła.
PRZYGOTOWANIE: Umyte śliwki przekroić na pół,
wydrążyć pestki i włożyć do rondelka z masłem. Posolić, posypać majeranki,
dodać cząstki jabłka i potrząsając krótko dusić. Bardzo smaczny dodatek do
mięs.
ŚLIWKI
ZAPIEKANE W WĘDZONYM
BOCZKU
Doskonałe na
przystawkę. Jeszcze lepsze są, gdy
śliwki są marynowane w occie.
SKŁADNIKI: śliwki, wędzony gotowany boczek, ser
żółty pikantny, majeranek.
PRZYGOTOWANIE: Boczek pokroić na cieniutkie paski
i owinąć nimi połówki śliwek, spiąć wykałaczką, na którą nadziewamy kostkę
sera. Oprószyć majerankiem bardzo oszczędnie. Wstawić do piekarnika, żeby
boczek się zeszkli i ser stopił i natychmiast podawać.
SZASZŁYKI ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI: połówki śliwek, kostki boczku 2x2cm,
krążki kiełbasy, krążki cebuli, majeranek.
PRZYGOTOWANIE: Nadziewać na patyczki połówki
śliwek przekładając je kostkami boczku, krążkami cebuli i kiełbasy. Posypać
wszystko majerankiem i zapiec w piekarniku aż boczek będzie szklisty.
SURÓWKA Z AVOCADO
I KIWI
SKŁADNIKI: 4 kiwi, 2 avocado, po łyżce natki i
szczypiorku, sos vinaigrette, mały pokrojony w paski ogórek, 1/3 selera, 3
garście rodzynek, główka sałaty masłowej lub lodowej.
PRZYGOTOWANIE: Obrać kiwi i avocado i pokroić w
plasterki. Seler zetrzeć na drobnej tarce. Ogórek pokroić w słupki. Sałatę
porwać w paski i wyłożyć nimi salaterkę. Na nich ułożyć plastry kiwi i avocado,
na to wiórki selera, na których ułożyć słupki ogórka. Wszystko polać sosem
vinaigrette.
SAŁATKA DLA URODY
(1 porcja)
SKŁADNIKI: 10dag truskawek, łyżka miodu, 3 łyżki
orzechów, 1 jabłko, 3 łyżki płatków owsianych, jogurt grecki lub kefir.
PRZYGOTOWANIE: Płatki zalać małą ilością wrzątku.
Zetrzeć jabłko. Posiekać grubo orzechy. Truskawki pokroić w małe kawałki.
Wymieszać jogurt z miodem dodać pozostałe składniki. Można też zmiksować owoce
z miodem i połączyć z jogurtem.
JABŁKA ZAPIEKANE Z RODZYNKAMI
Smutną, deszczową
jesień trzeba rozweselić czymś smacznym, nawet, jeżeli zawiera za dużo kalorii.
Bardzo lubię zapach pieczonych jabłek, gdy nie starcza mi czasu na jabłecznik
robię to pyszne danie.
SKŁADNIKI: 10 średnich jabłek, 5 łyżek rodzynek, ½
l białego wina, 3 łyżki cukru, 1paczka cukru waniliowego, szczypta soli, 100g
soku z cytryny, 7 łyżek konfitury pomarańczowej, 5 łyżek posiekanych orzechów
lub płatków migdałowych.
PRZYGOTOWANIE: W szklanym naczyniu żaroodpornym
zagotować szkl wody z winem, dorzucić sól, cukier, cukier waniliowy, sok z
cytryny. Z umytych jabłek wydrążyć gniazda pozostawiając jabłka w całości i ze
skórką. Nadziać je rodzynkami na wierzchu nakładając konfiturę z pomarańczy.
Zapiec jabłka w zalewie, w piekarniku przez 15 - 20 min w temp. 150C. Po
wyjęciu posypać orzechami lub uprażonymi migdałami. Podawać gorące. Można
udekorować bitą śmietaną, ale niekoniecznie, bo danie samo w sobie jest bardzo
kaloryczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz