KALAFIOR, BROKUŁY, BRUKSELKA,



  • ZAPIEKANE WARZYWA Z SOSEM PIETRUSZKOWYM
Tym danie zachwycicie każdego, domowników i gości. Jest mało znane, zdrowe, bo lekkostrawne, wyglądem przypomina wzorek marmuru i jest bardzo smaczne. Ja robię je, na co dzień i od święta o każdej porze roku.
SKŁADNIKI: ½ kg różyczek kalafiora, ½ kg różyczek brokułów, 2 pęczki natki, 2 garście szpinaku, 6 jaj, ½ l mleka, 2 szalotki, ¼ l bulionu z kury, 80dag masła, 10-15g mąki, 1/8 l śmietanki kremówki, ½ kieliszka białego wina, biały pieprz, gałka muszkatołowa, sól do smaku.
PRZYGOTOWANIE: Warzywa gotować ok. 2 min, wyjąć, spłukać zimną wodą na sicie, odstawić. Foremkę keksową wyłożyć natłuszczoną folią aluminiową i ułożyć na niej warzywa. Zalać mlekiem wymieszanym z jajami, doprawić przyprawami i zapiec przykryte folią.
SOS: Kostki szalotki zeszklić na ¼ części masła. Dodać mąkę i smażyć. Gdy piana opadnie, to dolać wino i bulion, gotować 10-15 min. Dorzucić bardzo drobno posiekaną natkę i kremówkę doprawić do smaku i chwilę podgotować, ale nie dopuścić do wrzenia.
Pasztet z warzyw odstawić na kwadrans. Wyjąć formy razem z folią, pokroić na plastry i ułożyć na półmisku. Sos podaje się osobno w sosjerce. Danie to można podawać samo, albo, jako dodatek do mięsa.
  • BRUKSELKA W CIEŚCIE
SKŁADNIKI: 1 kg brukselki, 20dag wędzonego boczku, 4 jaja, ¼ szkl śmietany, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ciasto: 20dag mąki, 8dag masła, ½ szkl mleka, szczypta soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE: Wyrobić ciasto ze wszystkich składników i wyłożyć nim naczynie żaroodporne lub formę do ciast. Brukselkę umyć i oczyścić, gotować w osolonej wodzie ok.8 min, odcedzić, zalać zimną wodą i znowu odcedzić. Na patelni usmażyć boczek pokrojony w kostkę. Wymieszać z brukselką i wyłożyć na ciasto. Ubić jajka mikserem, dodać śmietanę, doprawić i wylać na brukselkę. Całość przykryć pokrywką lub folią i wstawić do piekarnika na ok.50min, potem odkryć i piec jeszcze 10 min, żeby się lekko przyrumieniło z wierzchu. Można podawać z pieczywem lub/i z surówkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz